Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com


5W + H

De 5W+H techniek is een hele eenvoudige en zeer krachtige techniek die veel wordt gebruikt bij het zoeken naar de grondoorzaak (root cause) van een probleem. 5W + H staat voor:

 1. Wie?
 2. Wat?
 3. Waar?
 4. Waarom?
 5. Wanneer?
 6. Hoe?

Het acroniem gaat ook in het Engels op: Who, What, Where, When, Why & How.

Gebruik van de techniek

De techniek is gebaseerd op doorvragen. Hierbij geldt, dat meerdere keren dezelfde vraag stellen er toe kan leiden het probleem scherper te krijgen. Dit mag ook meerdere keren dezelfde vraag zijn:

Voorbeeld:

 • De radio doet het niet. Waarom?
 • Er komt geen geluid uit. Waarom?
 • Ondanks dat alle instellingen goed zijn doet ‘ie het toch niet. Waarom?
 • De stekker zit er niet in. Waarom?
 • Iemand heeft de stekker er uit getrokken. Wie?
 • Mijn vader heeft de stekker eruit getrokken. Waarom?
 • Hij vind dat de muziek altijd te hard staat…. etc.

De techniek staat dan ook wel bekend als de 5 x Why techniek. De grondgedachte is, dat naarmate je langer doorvraagt, komt je meestal dichter bij de grondoorzaak van het probleem komt.

De techniek wordt bij probleemoplossing vaak als eerste gebruikt om het probleem goed  te mappen. Soms vind je zo meteen de grondoorzaak gevonden, maar vaak moet je om de echte grondoorzaak te vinden doorzoeken met bijvoorbeeld een visgraat (Ishikawa) diagram of andere techniek. De 5W + H methode helpt om hierbij niet te snel conclusies te trekken, maar eerst het ‘probleem achter het probleem’ – de grondoorzaak – te achterhalen.Projectmanagementsite

Projectmanagementsite is een site van professionals voor professionals en van docenten voor studenten. Samen zorgen we voor betere projecten, door het ter beschikking stellen van methoden, modellen en gereedschappen. Of het nu gaat om een bondige uitleg van methoden, praktisch toepasbare tools en sjablonen of tips voor boeken en artikelen: projectmanagementsite is dé site voor praktisch toepasbare informatie over projectmanagement.

Wie zijn we?

Projectmanagementsite wordt bijgebouden door gedreven professionals die elk op hun eigen manier een fascinatie hebben voor projectmanagement. Allemaal hebben we hands-on ervaring met het inrichten en uitvoeren van projecten en meestal hebben we ervaring als docent. We stellen onze kennis en ervaring graag ter beschikking voor algemeen gebruik. Wil je ons leren kennen? We stellen ons op de experts pagina aan je voor.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij managen niet alleen projectmanagementsite.nl, maar zijn ook in ons dagelijks leven actief met projectmanagement bezig; bijvoorbeeld met het trainen en coachen van medewerkers en het zelf managen van projecten. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Of heb je behoefte aan ondersteuning van een ervaren trainer, coach of projectmanager? Neem dan gerust contact op. Er is een goede kans dat we je verder kunnen helpen.